Jaap Jan Visser van Ontrack in een interview met CA+ certificering over datalekken en data vernietigen, en waar het fout gaat in de praktijk: ‘Ik denk dat het fout gaat, omdat de meeste mensen niet zo goed weten hoe ze data moeten vernietigen. Men denkt dat als iets niet meer zichtbaar is, dat de data dan weg is. Dat je bestand weg is als je het in een prullenbak gooit of dat je met een bepaald commando iets verwijdert. Maar niets is minder waar. Ontwikkelingen gaan snel en je weet met de meeste data-wis tools, die online verkrijgbaar zijn, nog steeds niet 100 procent zeker, dat je alle data hebt gewist.

fotocredit: Ontrack – Verbrande laptop waar nog data van af te halen was.

Mensen of bedrijven zouden zichzelf de vraag moeten stellen: is alle data gewist en wordt er klein genoeg vernietigd? Is de ‘snipper’ klein genoeg, zodat alle chips ook daadwerkelijk worden beschadigd? Zolang dat niet het geval is kan een bedrijf zoals het onze, data, die op een minuscule chip staat, uitlezen. Zelfs van een verbrande laptop zoals op de foto halen wij nog data terug.

Geen riscio op datalekken? Lever je privacygevoelig materiaal in!

Neem jij ook liever geen risico? Lever dan tijdens de Data Privacy week van 4-9 april je privacygevoelige materiaal in bij de verschillende inleverpunten vermeld op de website. Dan wordt het professioneel vernietigd en voorkom je datalekken.

Wil je het hele interview lezen met Jaap Jan visser? Lees het op de website van CA+ certifering.

Wat doe jij in de praktijk om datalekken te voorkomen?

En als we het dan toch over de praktijk hebben? Wat doe jij in de praktijk met je privacy gevoelig materiaal? We horen het graag. Doe mee met ons korte onderzoek van slechts 5 vragen!

NB: de Data Privacy Week wordt georganiseerd door meerdere bedrijven met het CA+ certificaat voor vertrouwelijk vernietigen. De oorspronkelijke inleverweek in januari is verplaatst naar april i.v.m. coronaregels die in die week nog van toepassing waren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.