CA+ Data Privacy Dag
27 januari 2023

Uitnodiging basisscholen voor de Data Privacy Dag

Datum

Alle scholen in de regio’s waar de CA+ gecertificeerde bedrijven gevestigd zijn worden uitgenodigd om op 27 januari 2023 tussen 09.00 en 16.00 uur kosteloos privacygevoelig materiaal in te leveren.
Met dit initiatief willen de Nederlandse CA+ gecertificeerde leden voor archief-, data- en productvernietiging aandacht vragen voor het gevaar van datalekken van persoonlijke gegevens, ook op school. De focus ligt tegenwoordig, mede door de AVG, voornamelijk op online. Hierdoor wordt vaak vergeten wat we offline, dus fysiek, in ons bezit hebben. De schoolbesturen in de verschillende regio’s hebben een uitnodiging ontvangen.

Bewustwordingscampagne

Nog steeds eindigen belangrijke aantekeningen, bankafschriften, rapporten, oude administraties en datadragers, zoals oude laptops en mobiele telefoons, bij de openbare inleverpunten of gewoon op straat bij het oudpapier. Daarom organiseren de gecertificeerde bedrijven voor de tweede keer een landelijke inleverdag om dit bewustzijn te vergroten. Dit jaar niet alleen een campagne voor volwassenen, maar ook voor onze kinderen.

Vertrouwelijke gegevens in de school

Werkstukken, toetsen, aantekeningen of andere documenten waar een naam van een leerling of docent op staat vallen allemaal onder vertrouwelijke gegevens en dienen zorgvuldig vernietigd te worden. Dit geldt ook voor verouderde laptops, tablets of andere datadragers die gebruikt werden door leerlingen. Het wissen van deze datadragers is vaak niet afdoende.

Kosteloos

Er zijn al meerdere scholen bewust van het risico op datalekken en zij leveren jaarlijks, tegen betaling, bovengenoemde documenten en datadragers in bij een van de gecertificeerde bedrijven. Zo zijn ze er zeker van dat dit materiaal niet in verkeerde handen valt. Op 27 januari 2023 kan dit dus voor elke school kosteloos. Dit geld kan de school dus aan iets anders besteden.

Speciale box voor scholen in een aantal regio’s

Om de leerlingen te betrekken bij het inzamelen en ze zo bewust te maken van privacygevoelig materiaal op school is een speciale kartonnen box ontwikkeld. De Data Privacy Dag BOX is gratis op te halen bij het CA+ gecertificeerde bedrijven vermeld onderaan dit artikel. Op 27 januari kan hier dan het verzamelde materiaal ingeleverd worden. Gewone dozen of boodschappentassen zijn natuurlijk ook prima om materiaal in te verzamelen. Het is een mooie gelegenheid om hierbij ook de leerlingen te betrekken.

Lesmateriaal

Voor een introductieles en om de discussie in de klas te starten is er over de Data Privacy Dag veel informatie te vinden op de website, maar ook is er speciaal lesmateriaal ontwikkeld voor de midden- en bovenbouw.

  • lesmateriaal basisschool data privacy dag 2023

#DPD2023

Dus doe mee en help mee om ook de jonge generatie bewust te maken van datalekken via het privacygevoelige materiaal in ons bezit. Jong geleerd, oud gedaan. We zien jullie graag op vrijdag 27 januari 2023 tussen 09.00 uur en 16.00 uur.

Speciale Data Privacy Box is beschikbaar in:

Ankeveen (Hilversum) – Rhenus bv
info.data@nl.rhenus.com

http://www.rhenus-office-systems.nl/

Apeldoorn – Van Gerrevink bv
inzameling@vangerrevink.nl
http://www.vangerrevink.nl

Breda – Renewi / Destra bv
Sales.destra.breda@renewi.com
https://www.renewi.com/nl-nl/bedrijven/diensten/destra

Halfweg – Brantjes bv
Nieuw-Vennep – Brantjes bv

brantjes@recycling.nl
www.brantjes.com

Heerlen – Veyzle bv
Sittard – Veyzle bv

info@veyzle.com

http://www.veyzle.com

Natuurlijk is elke school welkom in hun regio en kan er data privacygevoelig materiaal ingeleverd worden in kartonnen dozen, maar ook boodschappentassen. Zamel het papier en electronica. (datadragers) wel apart in.

Meer
artikelen