CA+ Data Privacy Week
22-28 januari 2024

18% levert privacygevoelig materiaal in bij een gespecialiseerd bedrijf.

Datum

Als CA+ gecertificeerde bedrijven wilden we graag weten wat mensen doen met het privacygevoelig materiaal in hun privébezit. Via social media heeft er voor de Data Privacy DAG in 2023 een kleinschalig onderzoek plaatsgevonden. De resultaten kun je lezen in onderstaande infographic.

Slechts 18% levert papieren dossiers en archieven in bij een bedrijf gespecialiseerd in datavernietiging. 38% weet niet eens dat het een mogelijkheid is privacygevoelige materialen in te leveren.
De 36% die het wel weten hebben het via de werkgever geregeld (27%) of willen niet betalen voor de service (8%)

Uit de open antwoorden blijkt dat 40% papieren dossiers en administraties verbrand of eerst shreddert en daarna in de oudpapierbak gooit. Verbranden vinden wij eigenlijk wel jammer, dit materiaal perfect is om te recyclen tot een grondstof voor nieuwe producten. #duurzaam.

De kast in menig huis zit vol met laptops, antieke mobieltjes, USB-sticks en tablets. Dat moet haast wel omdat 49% de keuze maakt om het te bewaren. Mogelijk met de gedachte: ‘je weet maar nooit of je het nog nodig hebt.’ Het voordeel van opbergen is minder kans op datalekken, maar het nadeel is dat je na een bepaalde periode het idee hebt dat er niets interessants meer op deze datadragers staat. Hierdoor vergroot je de kans op datalekken.

34% print thuis wel eens een document met klantinformatie en 47% slaat wel eens een document op, op een privélaptop of tablet. Bewustwording van werkgevers en werknemers over de risico’s hiervan is van belang.

NB: de informatie in de infographic komt uit een kleinschalig onderzoek via social media. De steekproef is niet representatief. Het is voor ons een indicatie van wat men doet met en hoe men denkt over Privacygevoelig materiaal in privébezit.

Meer
artikelen