CA+ Data Privacy Week
22-28 januari 2024

Datalekken en data vernietigen; waar gaat het in de praktijk fout?

Datum

Men denkt dat als iets niet meer zichtbaar is, dat de data dan weg is. Dat je bestand weg is als je het in een prullenbak gooit of dat je met een bepaald commando iets verwijdert.

Datalekken

Jaap Jan Visser van Ontrack in een interview met CA+ certificering over datalekken en data vernietigen, en waar het fout gaat in de praktijk: ‘Ik denk dat het fout gaat, omdat de meeste mensen niet zo goed weten hoe ze data moeten vernietigen. Men denkt dat als iets niet meer zichtbaar is, dat de data dan weg is. Dat je bestand weg is als je het in een prullenbak gooit of dat je met een bepaald commando iets verwijdert. Maar niets is minder waar. Ontwikkelingen gaan snel en je weet met de meeste data-wis tools, die online verkrijgbaar zijn, nog steeds niet 100 procent zeker, dat je alle data hebt gewist.

Mensen of bedrijven zouden zichzelf de vraag moeten stellen: is alle data gewist en wordt er klein genoeg vernietigd? Is de ‘snipper’ klein genoeg, zodat alle chips ook daadwerkelijk worden beschadigd? Zolang dat niet het geval is kan een bedrijf zoals het onze, data, die op een minuscule chip staat, uitlezen. Zelfs van een verbrande laptop zoals op de foto halen wij nog data terug.

Geen riscio op datalekken? Lever je privacygevoelig materiaal in!

Vraag nu een offerte aan bij een van de CA+ gecertificeerde bedrijven op deze website. Dan wordt het professioneel vernietigd en voorkom je datalekken.

Wil je het hele interview lezen met Jaap Jan visser? Lees het op de website van CA+ certifering.

Meer
artikelen