CA+ Data Privacy Week
22-28 januari 2024

Iedereen weet het nu toch? Een oude laptop zet je niet bij het grofvuil!

Datum

Oude laptop

Je zou inderdaad denken dat iedereen nu wel weet dat je een laptop of dossiers met privacygevoelig materiaal niet bij het grofvuil moet zetten of in de oudpapierbak moet gooien.

Maar zo lang men het nog gewoon vindt om archieven verkregen van de gemeente Wijk bij Duurstede bij het oudpapier te zetten. Een boodschappenlijst waar patiëntgegevens op staan in een winkelwagen van een supermarkt in Den Haag achter te laten. De gemeente Altena privacygevoelige documenten bij oud papier dumpt. Of bij het leeghalen van een opslagruimte de dossiers van een advocaat gewoon aan straat gezet worden, dan beseffen we dus nog niet voldoende wat de gevolgen kunnen zijn.

En als men zich er wel bewust van is, waar gaan dan de verouderde privé-laptops of dossiers naar toe?
Een rondvraag leert dat dit materiaal bewaard wordt in een kast. Na een poos, als je toch niet meer weet wat er voor data op staat, gaan ze als nog de container of papierbak in.

Het simpel wissen van een harde-schijf is niet voldoende om aan de AVG Privacy eisen te voldoen. De data kunnen eenvoudig teruggehaald worden door iedereen die een beetje kennis van zaken heeft. We moeten beseffen dat bijna alles wat we printen en opslaan in dossiermappen altijd wel voor iemand interessant kan zijn. Dit besef is van groot belang.

Datalekken en data vernietigen; waar gaat het in de praktijk fout?
‘Ik denk dat het meeste fout gaat, omdat mensen niet zo goed weten hoe ze data moeten vernietigen. Men denkt dat als het niet meer zichtbaar is, dat de data dan weg is. Dat je bestand weg is als je het in een prullenbak gooit of dat je met een bepaald commando iets verwijdert. Maar niets is minder waar.
Er is een hele grote groep mensen die niet precies weet hoe het in elkaar zit. Zelfs onder de mensen die juist wel zouden moeten weten hoe het in elkaar zit. Ontwikkelingen gaan snel en je weet met de meeste data-wis tools, die online verkrijgbaar zijn, nog steeds niet 100 procent zeker, dat je alle data hebt gewist.” Aldus Jaap Jan van Visser van Ontrack in een eerder interview met CA+ certificering.

Iedereen heeft de mogelijkheid om deze datadragers en dossiers veilig, vertrouwelijk en duurzaam te laten vernietigingen. Check de CA+ gecertificeerde bedrijven en vraag vandaag nog om een prijsopgave.

Meer
artikelen